Wanneer heb jij voor het laatst iets nieuws geleerd?

Vorige week maandag liep ik over de Oude Gracht in Utrecht en kwam langs een etalage vol met vrolijke Ukelele’s…

En opeens kreeg ik dat gevoel dat jij ongetwijfeld ook kent: ‘Ga ik dit echt doen? Durf ik dit? Hoe gaaf zou het zijn? Supergaaf! Maar ja, ze zien me aankomen thuis… Who cares! Hier lul ik me wel uit… Ik zeg gewoon dat ik dit wil gebruiken om een klein feestje te bouwen als ik een training ga afronden. Ha, wat een briljant idee, eigenlijk! Dan kan ik hem ook nog ‘op de zaak zetten’!

Even later liep ik met een Ukelele over straat en voelde me opeens weer 18!

Ik kocht destijds een bongo kocht en fantaseerde over gezellige kampvuren met mooie mensen (lees: meiden). Dat mondde trouwens uit in het spelen in een funk- en een salsaband, twee muzikale studiereizen naar Cuba en vele mooie muzikale avonturen… En nu een Ukelele… Waar zal dit dan in uitmonden? Drie keer naar Hawaï? Jiiihááá’!

Tot zover mijn vrolijke dagdroom.

Eigenlijk wil ik het over iets anders met je hebben, namelijk over het leren van nieuwe dingen. Waarom? Welnu als jij – net als ik – actief bent als trainer of docent, dan is het je core-business om mensen nieuwe dingen te leren. En hoe mooi ons vak ook is, het is niet altijd een ‘dagje aan zee’.

Misschien kom je weleens ‘weerstand’ tegen. Of leerlingen die hun telefoon veel interessanter vinden dan jouw les.
Trainees die hele kritische vragen stellen of het nut niet inzien van jouw boodschap. Te weinig tijd om voor te bereiden en de stress die dat meebrengt. Leerlingen die heel weinig zelfvertrouwen hebben en het opgeven bij de eerste kleine tegenslag.
Leuk hoor, die fixed en die growth mindset, maar hoe krijg ik dat in hemelsnaam tussen de oren van mijn cursisten? Zijn dit dingen die je herkent?

Verlang je naar verandering? Dan heb ik goed en ‘slecht’ nieuws voor je… Het goed nieuws is: het kan echt heel anders!
En het ‘slechte’ nieuws: verandering begint bij jezelf.

Maar weet je, we kunnen het leuk maken!

Daarom wil ik je uitdagen…

Ik wil je uitdagen om deze zomer iets nieuws te gaan leren… From scratch… For the love of learning…

Hiermee sla je allerlei dikke vette vliegen in één klap:

1. Je leert iets nieuws.
2. Je leert over leren anno nu. Los van theorie. Gewoon op basis van je eigen ervaring.
3. Je vergroot je groei-mindset.
4. Je houdt je brein soepel.
5. Je hebt lol.

En waar ik vooral op hoop is het volgende: je kunt je weer even verplaatsen in hoe het is om ‘leerling’ te zijn. Misschien kom je wel afleiding tegen. Of faalangst. Frustratie. Tijdgebrek. Twijfel. Gebrek aan ondersteuning. Keuzestress. Tegenslag. Negatieve feedback.

Dit zijn allemaal dingen die jouw leerlingen ook tegenkomen!

En het zijn dingen die we gemakkelijk vergeten. En als we ze zelf weer ervaren zullen we misschien weer wat nederiger worden, geduldiger misschien en meer compassie hebben. Wellicht kunnen we zelfs onze eigen ups en downs delen. Zodat we weer mens zijn onder de mensen. Eerlijk. Open. Kwetsbaar.

En hoe groter onze eigen groei-mindset, hoe meer vertrouwen in ons eigen leervermogen, des te beter kunnen we de groei-mindset van onze leerlingen of cursisten ‘aan zetten’.

Weet je, we leven in een gekke, maar ook hele mooie tijd.

Met aan de ene kant voortdurend afleiding en informatie-overload. En aan de andere kant oneindige mogelijkheden en gratis tutorials voor wat je maar wilt leren!

Tekenen? Jongleren? Storytelling? Goochelen? Salsa? Beatboxen? Tai Chi? Bloggen? Vloggen? Schaken? Balkon-tuinieren? Tapdansen? Spaans? Stand-up Comedy? Beïnvloeden? Yoga? Hypnose? Bonsai-knippen? Sushi maken? Boetseren?
Je kunt het zo gek niet verzinnen of er zijn tutorials van!

En ja, YouTube is dan wel hét medium. Maak er gebruik van nu het nog gratis is!

Als je meedoet, stel ik deze drie simpele spelregels voor:

  1. Je gaat iets leren wat je zelf graag wilt kunnen, puur voor de lol en je committeert hieraan vóór 1 augustus.
  2. Het mag niets kosten (behalve evt. materiaal). Je lessen haal je uit de bieb, van vrienden, familie of internet.
  3. Je brengt voor 1 september met een kort filmpje verslag uit. Dat wil zeggen: je demonstreert je vaardigheid van dat moment én je vertelt wat je hebt geleerd over ‘leren’ anno nu.

Je commitment uitspreken doe je met een korte comment in de LinkedIn-groep Breinvriendelijk Trainen (waar alléén maar lieve en leuke leer-freaks in zitten en waar je sowieso lid van wilt zijn als je van leren je beroep hebt gemaakt). Je moet dan eerst even lid worden, ik geef je zsm toegang en dan vindt je deze blog daar terug. Daaronder plaats je je commitment.

Mijn commitment is natuurlijk dat ik deze zomer Ukelele leer spelen. Jiiiihááá’!

Ter inspiratie heb ik drie leuke filmfragmenten voor je op een rij gezet:

Hier legt Margriet Sitskoorn in 2’ uit hoe Neuro-plasticiteit werkt:

En hier zie je in 2’ hoe dat er uit ziet in het brein:

En hier zie je een heerlijk TED-talk van Josh Kaufman waarin hij laat zien hoe je in 20 uur bijna elke vaardigheid al enigszins kunt leren beheersen. Van zijn mini Ukele-optreden aan het eind kan ik vooralsnog alleen maar dromen!

PS: zelf heb ik met mijn eerste avontuur al weer beleefd, dankzij de Ukelele. Ik was met de bus op weg naar ons huisje in Zeeland. Op aandringen van mijn vrouw ging ik zelfs een uur vroeger weg dan gepland. (Blijkbaar was zij er ook aan toe dat ik een paar dagen weg ging) En daardoor strandde ik ergens diep in Zeeland, maar nog niet op mijn eindbestemming. Nu moest ik alsnog een uur wachten. Gelukkig had ik mijn Ukelele bij me! Dus ik zat daar te oefenen – niemand in de buurt – toen er opeens een super schattig meisje van 5 bij me kwam kijken. Ze deed me denken aan mijn eigen dochter en wilde van alles weten. Wat ik aan het doen was. En waarom. En of ik haar even wilde opmeten met mijn grappige kleine gitaartje. En waarom die eigenlijk zo klein was. Terwijl ik toch zo groot ben.

Even later kwamen haar moeder en een vriendin er bij staan en we raakten in een leuk gesprek. Toen ze hoorden dat ik ‘gestrand was’ kreeg ik zelfs een lift aangeboden en werd letterlijk voor de deur van de camping afgezet.

Wat ik je gun is niet alleen allerlei leuke avonturen, maar vooral ook de verwondering van dat meisje van vijf en haar liefde voor leren. Ik hoop je online (of live) te ontmoeten en samen met jou vele nieuwe dingen te leren!

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Comments are closed.