Hoe ik breinvriendelijk leerde trainen


Breinvriendelijk trainer van het 1e uurWelkom en leuk dat je hier een kijkje neemt!

Mijn naam is Sergio van der Pluijm, breinvriendelijk trainer sinds 2001 en ‘het brein’ achter deze website.

Als jij je trainerschap naar het volgende level wilt tillen, dan help ik je graag verder.

Hieronder lees je hoe ik breinvriendelijk heb leren trainen bij ex-gedetineerde deelnemers…

In 2001 ging ik werken op een trainingscentrum voor ex-gedetineerden. Ik wilde graag het trainersvak leren en vond deze doelgroep wel interessant. De jongvolwassen mannen en vrouwen die er kwamen volgden allerlei verplichte trainingen in het kader van een leerstraf, zoals sociale vaardigheden, arbeidsmotivatie en agressiebeheersing. Je kunt je voorstellen dat zij niet allemaal even gemotiveerd waren om deze trainingen te volgen.

En mijn universitaire diploma maakte ook weinig indruk…

Bovendien had ik geen ervaring als trainer, dus die eerste training vond ik  SUPER spannend. Ik weet nog dat ik letterlijk had opgeschreven voor mezelf wat ik ging zeggen… Wonder boven wonder ‘overleefde’ ik het en stapje voor stapje en samen met fijne collega’s werd ik steeds handiger.

Een cajón, gemaakt door een deelnemer aan het trainingscentrum.

Een cajón, gemaakt door een deelnemer aan het trainingscentrum.

Als snel bleek het de kunst te zijn om niet alleen een veilig leerklimaat te scheppen, maar ook te zorgen voor uitdaging, plezier en betekenis. Waar tegenwoordig dergelijke trainingen flink geprotocolleerd zijn, was er in die tijd veel vrijheid. En die hebben we benut: we gingen muziekinstrumenten met ze bouwen en bespelen, cartoons tekenen, verhalen vertellen, theatersport-oefeningen doen, koken. Natuurlijk stonden deze activiteiten niet op zich, maar hadden ze telkens een bepaald leerdoel, zoals samenwerken, luisteren, zelfexpressie, feedback geven.

Feedback geven? Dat zei ze niet zo veel.

21963728_sMaar als ik ze eerst een tattoo liet tekenen, een mop liet vertellen, of hun coolste dance-move liet doen en ze ontvingen daarop vervolgens feedback van elkaar, dan werd het onderwerp opeens heel interessant en springlevend.

Het bleek te werken. Deelnemers raakten bovengemiddeld gemotiveerd en inmiddels weet ik ook waarom. Toen ik in 2009 in Barcelona een workshop ‘Brainfriendly learning’ volgde vielen voor mij namelijk alle puzzelstukjes op hun plek. Wat we toen deden was zeer breinvriendelijk!

Inmiddels ben ik ruim twintig jaar actief als trainer en coach. Gedurende 10 jaar ben ik opleider en supervisor van trainers in het reclasseringsveld geweest. En sinds 2010 train ik vanuit mijn Bureau Bewezen Effect coachende professionals in o.a. Motiverende gespreksvoering en Oplossingsgericht coachen. In 2015 volgde ik de Brein Centraal Leren-pro opleiding bij het BCL-instituut en sindsdien help ik trainers om hun trainingen ‘Brein-proof’ te maken. In 2024 ben ik door de vakjury van de NOBTRA verkozen tot Trainer van het jaar.

Als je de Online Bootcamp Breinvriendelijk Trainen of de Thuisstudie Cursus volgt leer je niet alleen talloze nieuwe en unieke trainers werkvormen, maar je gaat ook ontdekken hoe je je eigen unieke, werkvormen en presentaties kunt ontwikkelen!

Als dat nu niet uitkomt, zorg dan dat je tenminste de Gratis Introductiecursus volgt. Je ontvangt dan tevens Sergio’s Trainer Survival Kit, waarmee je jezelf al heel veel tijd, stress, weerstand, en werkvorm-zoekerij kunt besparen! Je blijft dan meteen op de hoogte van ons aanbod en nieuwe blogs (klik op het plaatje voor meer info over het e-book)

Voor vragen, mail gerust naar: info@breinvriendelijktrainen.nl.


Hier zie je trouwens een impressie van onze trainingen:

Hier lees je de ervaringen van deelnemers aan een van onze trainingen:Breinvriendelijk-trainen-Heidi

Heidi Stiegelis, ACT-trainer van Puurjezelf: “Heb de training Breinvriendelijk Trainen met veel plezier bij Sergio gevolgd. Insteek was om het leerrendement bij mijn deelnemers te verhogen. In de training zijn door Sergio op een zeer breinvriendelijk manier theorie, praktijkvoorbeelden en vaardigheden aangereikt zodat ik nu mijn eigen trainingen leuker en leerzamer kan maken.”


Breinvriendelijk Trainen - AlbertJanAlbert-Jan Vink, Trainer en GZ-psycholoog:
“De training heeft ons geholpen om nóg beter de aandacht vast te houden en door het geleerde toe te passen zijn onze deelnemers in staat om tot het einde van de dag bij de les te blijven.”


Breinvriendelijk Trainen - Marga

Marga Gooren, health-coach en trainer:
“Breinvriendelijk trainen geeft je zoveel mogelijkheden. Het sluit aan bij wetenschappelijke kennis, dus als je aan de slag gaat met die principes wéét je gewoon dat het ook echt effect gaat hebben.”


Breinvriendelijk-Trainen-Rene

Rene van der Zaag, salestrainer: “Als eigenaar van Zaleco trainingen en advies geef ik verkoop- en klantgerichtheidstrainingen. Daarbij vind ik het belangrijk dat deelnemers op een leuke en gemakkelijk manier leren. Ik heb bij Sergio de training Breinvriendelijk trainen gevolgd. Toen ik las over de training, werd ik helemaal enthousiast. Breinvriendelijk trainen staat voor hoe ik tegen het trainingsvak aankijk. Ik wilde me er via de training verder in verdiepen. Sergio is erin geslaagd mij middelen aan te reiken, waardoor mijn trainingen nog breinvriendelijker zijn. Daar plukken mijn deelnemers uiteindelijk de vruchten van.”


Breinvriendelijk-trainen-AstridAstrid de la Fuente, Organisatie en team-trainer: “Sergio heeft een schatkist aan praktisch toepasbare weetjes waar trainers hun voordeel mee kunnen doen. Want Sergio deelt met gulle hand. De basis van die weetjes is keiharde wetenschap. Wetenschap?! Help?! Nee, hoor: tijdens de training voor trainers brengt Sergio voortdurend zijn missie in praktijk. De training heb ik dan ook ervaren als, jawel: breinvriendelijk. Als deelnemende trainer kun je je zo even verplaatsen in de schoenen van je deelnemers en ondervinden wat breinvriendelijk betekent, toevoegt, waardevol maakt. Doen!”


Breinvriendelijk Trainen - TonTon de Beer, Trainer en reclasseringswerker:
“Waarom zouden we nog steeds het spijkerschrift hanteren als we digitaal kunnen. Het is 2015… het hoort bij deze tijd. We hebben de kennis, de inzichten, de onderbouwing… pas het toe!”


Breinvriendelijk Trainen ToncoTonco Modderman, onderwijsontwikkelaar & expert politieke gevoeligheid:
“Breinvriendelijk trainen levert speelsheid op, variatie, creativiteit… Je gaat opeens op allerlei plekken dingen zien die je kunt gebruiken in je training omdat het ondersteunend werkt. En je kunt zorgen voor meer impact door de manier waarop je je training organiseert.”


3c5dbb2Herman Schroer, creatieve facilitator over de training: “Alleen al van het woord ging ik glimlachen: breinvriendelijk trainen. Voor mij een dikke streep onder mijn overtuiging dat leren gelukkig ook ontzettend leuk mag zijn! En als het daardoor óók nog ‘ns effectiever wordt, dan heb je goud in handen. Wat een feestje om te ontdekken waar hersenen op aanslaan: heldere focus, fun & fouten mogen maken als fantastisch duo, slim voortbouwen op wat er al is, en dat ook nog ‘ns samen doen. Het werkt als je zelf traint, het werkt als je getraind wordt. En het werkt zeker bij de aanstekelijke trainer Sergio, die deze uitgangspunten zelf van top tot teen uitstraalt!


3c5dbb2Arie Speksnijder, Trainer didactische vaardigheden: “Ik vroeg mij af of ik als ervaren trainer (en opleider van trainers) wel genoeg nieuwe dingen zou kunnen leren in deze cursus. Nu ik de cursus volg, ben ik blij dat ik toch die stap heb gezet. Ik heb zeker nieuwe dingen geleerd, en heb die meteen weer toegepast in mijn eigen trainingen. De ervaringsgerichte aanpak in de cursus helpt mij om ‘weten’ om te zetten in ‘doen’. Sergio is een creatieve, deskundige en zeer respectvolle trainer, en de trainingen die hij geeft zijn leerzame feestjes. Deze cursus kan ik aanbevelen bij iedere trainer die aantoonbaar effectievere en leukere trainingen wil geven”.