Trainen als een goochelaar

Train als een goochelaar

Kijk jij ook graag naar moderne goochelaars, zoals Victor Mids, Rob en Emiel en Dynamo?

Mijn kinderen en ik zijn er gek op! En die liefde bestaat al sinds mijn lagere schooltijd. Net als Victor stond ik als kind ook al voor de klas te goochelen. Ik opende bijvoorbeeld een banaan die al in plakjes was gesneden en stak een speld in een ballon zonder dat-ie knalde! Groot succes natuurlijk.

Anders dan Victor bleef het in mijn geval bij die goochel-act in de 4e klas. (Hoor je de jaloezie in mijn stem?)

Natuurlijk kocht ik onmiddellijk het pas verschenen boek Mindf*ck van Victor Mids en Oscar Verpoort waarin zij op vermakelijke wijze allerlei trucs en brein-bugs onthullen. ……

En al lezende begon het me te dagen…

Als trainer kunnen we heel veel leren van goochelaars!

Hieronder lees je 7 dingen die elke goochelaar doet en die jouw impact als trainer drastisch kunnen verhogen.

#1. Verkoop verwondering

Ooit zag ik Rob en Emiel die op de Utrechtse Parade letterlijk ‘parade aan het maken waren’, dwz mensen je tent in lokken. Ik zal nooit vergeten wat één van hen zei: ‘Ieder mens heeft een beetje verwondering nodig en in deze tent krijg je die…’ Ik kan je vertellen: zij maakten het meer dan waar!

Welnu, een goede trainer doet dit óók! Weliswaar raad je niet geblinddoekt het nummer van iemands bankpasje, maar je doet iets anders dat misschien nog veel waardevoller is: Je laat mensen zien en ervaren dat hun huidige wijze van doen lang niet zo effectief is als ze dachten en dat het vaak veel beter / sneller / makkelijker kan… tot hun eigen verbazing. Zelf probeer ik altijd voor de 1e koffiepauze al een stukje van deze verwondering te laten ervaren.

#2. Stuur de aandacht

Dit is misschien wel de belangrijkste vaardigheid van een goochelaar: het sturen van de aandacht van je publiek. Terwijl je met je ene hand een sierlijk gebaar maakt verstop je met je andere hand een duif in je hoge hoed (bij wijze van spreken).

Waarom is dit zeer relevant voor trainers? Nou, je tijd is beperkt en als je impact wilt hebben, dan zul je de aandacht van je trainees moeten richten op datgene waar het over moet gaan. In de eerste plaats zul je dus alle afleiding moeten minimaliseren. En dat doe je niet door het afpakken van smartphones, maar door zo boeiend te trainen dat ze hun smartphone even vergeten.

Maar er is meer. Om mensen zo ver te krijgen dat ze willen, kunnen en durven veranderen, zul je ervaringen moeten oproepen die bijdragen aan hun motivatie én geloof in eigen kunnen. Je wilt dus hun aandacht enerzijds richten op situaties waarin hun huidige aanpak niet zo goed werkt (en de last die ze daarvan hebben). En anderzijds wil je hun aandacht richten op ervaringen die hen het vertrouwen geven dat ze zich de nieuwe aanpak snel eigen kunnen maken. Hierbij zijn motiverende en oplossingsgerichte gespreksvoering van onschatbare waarde.

#3. Wees een autoriteit

Victor Mids is goochelaar én arts en dat laat hij weten ook. Maar wat heeft arts-zijn met goochelarij te maken? Niet zo gek veel, maar het spreekt wel enorm tot de verbeelding. ‘Wow, dat moet wel een heel bijzondere goochelaar zijn’, zo denken we onbewust.

Wat Victor Mids dus handig doet en wat jij ook zou moeten doen is het duidelijk maken dat je een autoriteit bent. Het goede nieuws is dat je dat eerder bent dan je denkt – als je er maar voor uit durft te komen. Als je dus biologie hebt gestudeerd, niet aan de bak kwam als bioloog en nu coach en trainer bent, dan zou mijn advies zijn: vertel iedereen dat je bioloog bent en aan natuur-coaching en – training doet!

Iets anders dat hij doet is het inzetten van hypnotisch taalgebruik. Als je goed oplet dan verandert soms zijn stem: hij wordt opeens iets monotoner en tegelijk zeer directief. Op een vriendelijke, maar niet mis te verstane manier geeft hij allerlei commando’s die bovendien ondersteund worden door zijn lichaamstaal. En zijn ‘slachtoffer’ vergeet spontaan wat zijn eigen voornaam is…

Hoe doe jij dit? Vraag je de groep heel vriendelijk om op te staan of sta je zelf op en zeg je: ‘Oké, sta ook allemaal even op en kom naar deze kant van de ruimte waar we iets heel bijzonders gaan doen…’

#4. Laat weerstand verdwijnen!

We weten allemaal dat goochelaars uitblinken in verdwijntrucs. Charmante assistentes, konijnen, zichzelf… het maakt niet uit: ze kunnen alles laten verdwijnen.

Wat wil je als trainer laten verdwijnen? Weerstand natuurlijk! Waartegen? Nou, tegen de gewenste verandering, tegen jou, tegen degene die ze naar de training heeft gestuurd…

Hoe je dat doet?

Nou, daarvoor heb ik twee speciale toverspreuken. Ben je er klaar voor? Hier komen ze:

1. Empathie is magie! Als je oprecht begrip kunt opbrengen voor de weerstand, dan smelt ze als ijs voor de zon. Stephen Covey zei het al: Probeer eerst te begrijpen voordat je begrepen wilt worden…

2. Hocus, Pocus, Focus! Nadat je oprechte empathie hebt getoond kun je subtiel de aandacht verleggen. Waarnaartoe? Naar gebieden in het brein van je trainees waar zaken zijn te vinden zoals: hoop, verlangen, vertrouwen, geloof in eigen kunnen, etc.

Wil je hier meer over weten? Vraag dan gratis Sergio’s Trainer Survival-Kit aan voor nog veel meer manieren om Weerstand te laten verdwijnen.

#5. Vertel verhalen

Als je goed oplet, dan zul je merken dat goochelaars ook goede storytellers zijn. Bijna elke truc wordt ondersteund door een kort verhaal. Soms is dat verhaal bedoeld om je af te leiden, soms om de magie te versterken en soms om je simpelweg te entertainen.

Als trainer krijg je ook véél meer van je trainees gedaan als je ze af en toe een verhaal vertelt. Om een voorbeeld te geven: ik laat mijn trainees weleens een vocale samba zingen, waarbij ze de diverse muziekinstrumenten nabootsen met hun stem. Dat kost me ongeveer 15 minuten en dat zou nooit lukken als ik ze niet eerst een waargebeurd verhaal zou vertellen over Braziliaanse straatkinderen die ondanks hun armoede toch muziek maken – uitsluitend door gebruik te maken van hun stem…

#6. Zet al je charmes in!

Laatst zag ik Victor Mids live tijdens zijn boekpresentatie. Hij is veel kleiner dan ik dacht, maar natuurlijk heeft hij ook een leuke kop en ziet hij er verzorgd en goed gekleed uit. Kortom: hij is charmant en natuurlijk zet hij zijn charmes voor 110% in.

Want denk je nu echt dat mensen hem hun smartphone, briefgeld, of trouwring zouden geven als hij er onverzorgd, onaantrekkelijk en slordig gekleed uit zou zien?

Is het je trouwens ook al eens opgevallen dat de jongelui die op straat goede doelen verkopen, er zonder uitzondering aantrekkelijk uitzien? En dat ze bijna altijd iets flirterigs met je doen? Knap staaltje selectie en training!

Als trainer heb jij ook charmes die uniek zijn voor jou. Misschien is het je stem, je lichaamstaal, of je leuke koppie. Of misschien ben je gewoon überhaupt een lekker stuk. Hoe het ook zij, zorg dat je weet wat je charmes zijn en buit die uit. Je krijgt simpelweg méér gedaan van mensen.

Onethisch? Als je wapenhandelaren traint misschien wel, maar ik neem aan dat jij – net als ik – de wereld een stukje mooier wilt maken. Wat mij betreft heiligt het doel dan de middelen.

#7. Maak gebruik van breinkennis

Een beetje goochelaar weet dondersgoed hoe ons brein werkt en kent al de brain-bugs, oftewel de waarnemingsfouten, op zijn duimpje. Ook het boek van Victore en Oscar staat er bol van. Een voorbeeld hiervan is dat je kleine bewegingen kunt maskeren door een grote beweging. Dus als een goochelaar een pak kaarten heen en weer schud en er schuift langzaam één kaart omhoog, dan zie je niet dat hij eigenlijk de voorste kaart subtiel naar beneden schuift.

Dat je als trainer ook gebruik kunt maken van breinkennis moge inmiddels duidelijk zijn. Het is de missie van breinvriendelijktrainen.nl om trainers bewust te maken van alle bugs én mogelijkheden die ons brein biedt.

Op 1 januari 2017 lanceer ik dan ook een online training Breinvriendelijk Trainen, zodat je zelfs niet eens meer je deur uit hoeft. Interesse? Download dan nu Sergio’s Trainer Survival Kit en let op de mooie aanbiedingen die in december/ januari langs zullen komen.

Weet jij nog meer dingen die trainers kunnen leren van goochelaars? Deel ze hieronder!

Vind je deze blog leuk of nuttig? Deel hem met je netwerk!

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Comments are closed.