Train / doceer jij nog als een R.O.B.O.T.?

Natuurlijk, je bent een mens van vlees en bloed en je werkt met hart en ziel, daar twijfel ik niet aan!

Maar zeg eens eerlijk: ben jij wellicht een Redelijk Onbewuste Brein Onvriendelijke Trainer / Teacher?

Herken jij bijvoorbeeld het volgende:

  • Ben jij (online of offline) weleens wat te lang aan het zenden?
  • Heb je last van weerstand of afhakende deelnemers/leerlingen?
  • Zou het kunnen dat jij – onbewust – dingen doet die niet goed aansluiten bij het brein van je deelnemers/leerlingen?
  • Of heb je wel gehoord van breindidactiek maar pas je dit nog niet echt toe?

Laten we eerst eens stilstaan bij de tijd waarin we leven: we worden overspoeld met informatie. Om daarin te overleven moet je als moderne jongere/mens voortdurend kritisch zijn: Wat heb ik hier aan? Vind ik dit leuk of nuttig? Is dit interessant voor mij?

Bovendien kun je alles wat je wilt weten in principe opzoeken. We zijn dus kritische kennis-consumenten geworden. Ga maar na bij jezelf: zit je te wachten op nóg meer kennis? Of wil je liever geraakt worden? Smul je van echtheid, eerlijkheid, kwetsbaarheid, een goed verhaal? Dat is bij je leerlingen / cursisten niet anders!

En denk nu niet te snel: ‘bij mijn vak lukt dat niet’. Op zeker dat er anderen zijn die jouw vak wel met vaart, afwisseling en juicy stories tot leven weten te brengen!

En aangezien online trainen / lesgeven niet meer weg te denken is: bij online leerprocessen is de kans op afhaken nog véél groter dan bij klassikale lessen! Zelf heb je ook weleens je mail gecheckt tijdens een online bijeenkomst, toch? Als we zelf lesgeven hebben we het misschien niet eens door: mijn dochter van 16 presteert het om series op Netflix te kijken tijdens de online wiskunde les!

Oké, laten we nu eens kijken naar de belangrijkste verschillen tussen een R.O.B.O.T. en een Breinvriendelijke Trainer/Teacher:

 

Tot zover de verschillen. Zeg nu eens eerlijk: bij welke van de twee soorten trainers kom jij het meest tot je recht? Toon je meer betrokkenheid? Zul je gemotiveerder zijn?

Als het antwoord ‘B.V.T.’ is, doe jezelf en je leerlingen dan een plezier en verdiep je nog deze zomer in Breinvriendelijk trainen. Ik beloof je dat je niet alleen meer betrokkenheid en leerrendement zult zien, maar dat je óók met meer energie en voldoening naar huis zult gaan!

Hier vind je onze gratis cursus BVT.

 

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Comments are closed.