Hoe visueel train jij?

breinvriendelijk visueel trainen

‘Schat, je was toch zo visueel ingesteld?’

Zo plaagt mijn vrouw me vaak als ik weer eens iets niet kan vinden in huis. En ze heeft een punt.

Maar feitelijk is iederéén visueel ingesteld!

Wist je al dat ons visuele zintuig meer brein-capaciteit gebruikt dan alle andere zintuigen bij elkaar?
Dit plaatje maakt dat in één beeld duidelijk:

visuele zintuig wintJohn medina de auteur van het geweldige boek ‘Brain-Rules’ schrijft over een leuk onderzoekje dat gedaan is bij wijndrinkers. Het schijnt dat echte wijnproevers een eigen jargon hebben voor rode en voor witte wijn.

Een beetje zoals in dit plaatje:

John Medina wijndrinkers

Nu kwam er op zekere dag een onderzoeker met een gemeen plannetje. Hij dacht ik gooi wat rode kleurstof in witte wijn… Dan ben ik benieuwd welk jargon een groep van 54 rode wijndrinkers zullen spreken bij de rood geverfde, maar witte wijn…

Breinvriendelijke wetenschapper

Wat denk je?

Welk wijn-jargon gingen zij spreken?

Visueel onderzoek, wijndrinkers

Geloof het of niet, maar zij spraken rode wijn-taal…

Zó sterk is dus ons visuele zintuig… Het overrulet makkelijk ons reuk- en smaak-zintuig!

Hoe dit komt? Niet zo raar: ons visuele zintuig heeft ons altijd geholpen om te overleven. Een beetje zoals in dit plaatje:

brein en survival

Wat heb je hier nu aan als trainer?

Welnu, de meeste trainers richten zich veel te veel op de oren van hun trainees. En áls ze al een appèl doen op de ogen, dan is het vaak met vermoeiende lappen tekst. Of met PowerPoints met veel te veel bullets… Dat kan echt niet meer anno 2017!

De tip is: gebruik minder tekst en meer beeld!

Natuurlijk kun je foto’s gebruiken, maar daar zitten wat nadelen aan. Ze kosten geld of je zit met auteursrechten. Maar nog veel belangrijker: ze zijn al helemaal ‘af’. Er valt niets meer te raden, te fantaseren of te projecteren. met een simpel getekend poppetje is dat heel anders. Die kan nog iedereen ‘zijn’ want je ziet hooguit of het een mannetje of een vrouwtje is.

Maar tekenen als trainer heeft nog veel meer voordelen!

Mensen waarderen het als je speciaal voor hen iets tekent. Ik noem dat het ‘warme broodjes-effect’! Smaakt toch anders dan een oud pre-fab broodje.

Als de beamer het een keer niet doet kun je altijd nog tekenen. Je hebt alleen een flipover een stift en wat fantasie nodig.

Je kunt precies het juiste beeld creëren, zoals deze:

Google-brein

En het goede nieuws is: tekenen is véél makkelijker dan je denkt! Het helpt wel als je simpel tekenen als een ’taal’ ziet en dit keer niet als een kunstvorm. Het hoeft dus niet mooi te zijn, als het maar helder verbeeld wat jij voor ogen hebt.

Mocht je zin hebben gekregen teken dan eens de symbolen uit het visuele alfabet na. Zodra je dat gedaan hebt, ben je lid van de club van tekenende trainers!

Tekenen voor trainers

Wil je hier meer over leren? Of over Breinvriendelijk trainen in het algemeen?

Volg dan ook de (online of live) training Breinvriendelijk Trainen!

Hier lees je er alles over!

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedin

2 Comments

  • Ans Vermeulen

    januari 3, 2017

    Hallo Sergio
    Weet jij hoeveel mensen voornamelijk visueel ingesteld zijn? Ik weet van mezelf dat ik het niet ben. En is er een manier om dit in een groep snel te toetsen?
    Groeten Ans Vermeulen

    • Sergio van der Pluijm

      januari 4, 2017

      Hi Ans,
      Dank voor je vraag en ik raad je af om dit in een groep te gaan toetsen. Wat in de praktijk goed blijkt te werken is juist de combinatie van beeld en tekst. Daarnaast is het raadzaam om sowieso veel te variëren in werkvormen en diverse zintuiglijk rijke ervaringen aan te bieden en daarbij mensen keuzevrijheid te geven.
      Groet van Sergio