10 toffe online werkvormen voor meer plezier, variatie en verbinding

Werkvormen zijn de gereedschappen waar je als trainer, facilitator of docent niet zonder kunt.

Waar een timmerman zijn toolbox koestert en dingen zegt als ‘laat de zaag het werk doen’, zo zou je als online trainer je online werkvormen moeten koesteren en ‘hun werk laten doen’.

De afgelopen tijd heb ik weer allerlei leuke online werkvormen ontdekt door in de praktijk te experimenteren, te lezen en door zelf ook trainingen te volgen.

Om die werkvormen niet te vergeten zet ik ze even op een rij en waarom zou ik ze dan niet meteen ook met jou delen?

Elk van deze werkvormen voldoet aan het criterium ‘breinvriendelijk’ en dat lukt je als werkvorm niet zomaar!

Anyway, hier komen de werkvormen:

Webcam Post-it

Deze leerde ik van Mireille Beumer tijdens haar Masterclass Online faciliteren.

Elke deelnemer plakt een post-it over zijn webcam (deze laat je dus van te voren even klaar leggen). Iedereen ziet dan allerlei gekleurde vakjes op zijn beeldscherm

Nu stel je als trainer enkele vragen in de vorm van: Wie herkent X? Wie doet al Y? Wie hoopt op Z?

Mensen die dit herkennen halen hun post-it weg en komen zo als het ware ‘tevoorschijn’. Vervolgens kun je een kort gesprekje voeren met één van deze mensen alvorens je weer een nieuwe vraag stelt.

3 Coole kennismakers

Ook online zijn er plenty mogelijkheden om een kennismaking verrassend en onderhoudend te maken. Wat je in elk geval niet moet willen is dat mensen op voorspelbare wijze het rijtje afgaan adhv de klassieke vragen: Wie ben je, wat doe je, waar woon je?

#1: Met een voorwerp:

Je kunt je kennismaking visueel maken door mensen een voorwerp te laten pakken uit de kamer waarin ze zitten en aan de hand daarvan te laten vertellen wie ze zijn.

#2: Met foto’s:

En zo kun je ook met foto’s werken, bijvoorbeeld door mensen hun beeldscherm te laten delen of een foto op hun telefoon voor de webcam te houden. Om de volgorde verrassend te houden kun je mensen zelf laten kiezen wie er als volgende aan de beurt komt, bijvoorbeeld met het zinnetje: ‘Ik ben nieuwsgierig naar…’

#3: Ik ben de enige die:

Mijn favoriete klassikale kennismaker ‘Ik ben de enige die’ werkt online ook prima. Klassikaal werkt-ie als volgt. In een kring staand maken deelnemers een voor een het zinnetje ‘Ik ben de enige die…’ af en vertellen zo iets persoonlijks, wat ze anders niet snel zouden delen. Vaak ontdekken zij tot hun verrassing niet de enige te zijn doordat anderen die dit herkennen óók naar voren stappen. Online kun je dit simpelweg bereiken door mensen hun hand te laten opsteken

Energiser 1: Show your hobby!

Omdat mensen tijdens online sessies vaak langer zitten dan goed voor hen is, zijn energisers die uitnodigen tot bewegen vaak een welkome afwisseling. Als daar dan ook nog wat lol bij komt kijken, dan is dat een mooie bonus. Een leuke opdracht waarmee je dit bereikt is de volgende: verzamel in 2 minuten zoveel mogelijk spullen die iets met een hobby te maken hebben. En ja, de ene hobby laat zich makkelijker verzamelen dan de andere, maar die verschillen zijn vaak juist heel grappig!

Energiser 2: Silent disco!

Iedereen zet zijn microfoon op mute en zet zijn eigen favoriete nummer op en doet een dansje voor de webcam. Het geeft een heel grappig effect als je zo iedereen op zijn eigen manier en in eigen ritme ziet dansen. En ja, er zijn mensen die niet van dansen houden of dit lastig vinden als ze bekeken worden.

Natuurlijk kun je ook leuke werkvormen doen waarbij je juist allemaal op dezelfde muziek beweegt. Als je via zoom muziek wilt laten horen (bijv. aan de start van je training)dan werkt dat als volgt: klik eerst op Screen share (groene knop onderin). Dan opent een pop-up met links onder een klein blokje dat je kunt aanvinken met ‘Share computer sound’.

NB: het kan gebeuren dat je deelnemers de muziek opeens heel hard horen. Waarschuw dus zeker mensen met een koptelefoon dat ze hem even afnemen tot het volume klopt!

Activeer: teken mee met het model!

Stel je wilt een model toelichten en liefst op een manier die de aandacht vasthoudt. In een fysieke ruimte kun je dan ‘het model op de vloer leggen’ en mensen posities laten innemen. Online is dat lastiger. Een leuk alternatief is dan dat je mensen laat mee tekenen terwijl jij het model stap voor stap opbouwt. Op deze manier blijft iedereen actief en wordt het model steeds meer van hen. Onlangs deed ik dat bijvoorbeeld met de ACT Matrix.

Dit is sowieso een erg tof model om te kennen als je interesse hebt in persoonlijke ontwikkeling en coaching.

Welzijn: doe een PoPsy-oefening

In een tijd dat als deze waarin veel mensen gestressed, somber, eenzaam of angstig zijn, zijn oefeningen uit de Positieve psychologie bijzonder welkom. Zo weten we dat ze het welbevinden, de veerkracht en het optimisme van mensen vergroten op vaak hele simpele manieren. En het mooie is: veel van deze oefeningen kunnen prima online!

In dit blog deel ik 10 mooie oefeningen die ik leerde kennen tijdens een congres over de Positieve psychologie.

Creatief denken 1: Beroepen-Brainstorm

Iemand brengt een bepaald vraagstuk in en de andere groepsleden verplaatsen zich in een bepaald beroep, zoals: boer, architect,drugsdealer, cafébaas, dolfijnentemmer, docent, etc.

Na een korte toelichting door de inbrenger geven de groepsleden suggesties in de vorm van metaforen, passende bij hun beroep, zoals: ‘eerst zaaien, dan oogsten!’ of: ‘Begin met het fundament’ of: ‘ Never get high on your own supply!’ Tenslotte deelt de inbrenger hoe hij / zij de verworven ideeën gaat toepassen. (Bron: Matthew Selekman via Arnoud Huibers, www.solutions-centre.org)

Creatief denken 2: Stel een gekke vraag:

Als trainer kun je mensen laten nadenken over dingen waar ze normaal vaak de tijd niet voor nemen. En er bestaan prachtige vragen die kunnen leiden tot hele mooie gesprekken:

·       Met welke historische persoon zou jij graag een lange wandeling maken?

·       Welk advies zou je geven aan je jongere zelf van 10 jaar oud?

·       Stel je wordt 250 jaar oud, wat zou je dan vandaag anders doen?

·       Stel je hebt nog maar 250 dagen, wat zou je dan vandaag anders doen?

·       Welke beroemdheid zou je graag voor een etentje uitnodigen en waarom?

·       Als jij een nieuwe sport mocht bedenken, wat zou dat dan zijn?

·       Als jij in de tijd terug kon reizen en je zou iets veranderen aan jouw organisatie, wat zou dat dan zijn?

Improvisatie: één woord per persoon

Een speelse manier om het geleerde te laten herhalen of opnieuw verwoorden is met een improvisatie-oefening. Zo kun je deelnemers de opdracht geven om samen één of enkele zinnen te maken door om de beurt één woord te zeggen. Jij zorgt voor het startwoord, bijvoorbeeld: Oplossingsgericht… En zij maken één voor één deze zin af.

Speelsheid: Dress2impress

Omdat iedereen waarschijnlijk thuis zit kun je speelse opdrachten geven die te maken hebben met kleding. Je kunt bijvoorbeeld al je deelnemers uitnodigen om een hoed op te zetten. Juist omdat je vooral hoofden ziet kan dit een leuke visuele prikkel geven. Wellicht wil je dit koppelen aan de denkhoeden van de Bono of aan verschillende rollen die men heeft. Nodig mensen uit om gekke pantoffels aan te trekken. Of stimuleer mensen om zich ergens tijdens de sessie stiekum om te kleden en train zo het observatievermogen van je deelnemers.

Oké dat waren ze…

Hopelijk zat er iets nieuws, leuks of nuttigs voor je bij!

Zo ja? Please like or share!

Heb je zelf een leuke online werkvorm die je wilt delen? Doe dat svp in een comment!

Wil je meer leren over Breinvriendelijk trainen? Kijk hier voor een gratis introductie-cursus!

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Comments are closed.